Търсене в този блог

Translate

неделя, 5 март 2017 г.

Разговаряме със Стойчо Стоев - Управител и главен енолог във винарна MEDI VALLEY

1. Какво е виното за Вас?

То е моето призвание, съдба и любов. То е претворената в неповторими багри, аромати и вкусове слънчева енергия. На практика, виното е нещото, което свързва енергията на хората, които го правят с тази на хората, които го пият.

2. Разкажете ни по-подробно за Вашата професия?


Официално професия енолог у нас не съществува. Хората, които професионално се занимават с вино, имат диплома за инженер-технолог. Но има разлика между технолога и енолога. Технологът изпълнява вече създадените технологии, докато енологът е човек, който разбира от лозарство, от винарство и създава технологиите за производството на вино. Натрупването на знания по лозарство, каквито са необходими за хората, управляващи производството във винарните, отглеждащи собствени лозя, неизбежно води до превръщането на инженер- технолозите в енолози.

3. Какви са вашите ангажименти като управител и главен енолог във винарната? Как минава един Ваш работен ден в момента?

Моята работа е целогодишна. Започва в лозята, продължава с производството на вината и контрол на тяхното развитие, цялостната организация във фирмата, търговията, мениджмънта и финансите. Трудно да се каже кога точно е започва и кога – свършва. Лозята изискват непрекъснати грижи. Такива се полагат постоянно и за вината, в зависимост от сорта, потенциала и предназначението им. Едни отлежават в дъбови бъчви , други в резервоари. След като достигнат желаното развитие се бутилират. И тогава се предлагат на пазара, който непрекъснато се следи от търговския ни отдел.

4. Имате ли предпочитания към определени сортове грозде?

Работил съм и продължаваме да правим добри и харесвани вина от най- известните световни сортове- Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, etc. Имам обаче огромно пристрастие към българските сортове. Те са тези, които придават на България идентичност като винопроизводител. Рубин, Мавруд и Мелник55 са трите уникални сорта, които имат всички качества да бъдат лицето на българското винарство пред света. Българските винари доказаха, че могат да правят от тях впечатляващи вина, заслужили международно признание.

5. Какви са особеностите на региона „Долината на Струма“ и по-специално - масивите на Меди Вали?

Долината на Струма е специфичен и сякаш затворен географски район. Планини ограждат долината от три страни. А от юг, по течението на реката, навлиза топлият въздух от Бяло море. Това определя преходно- средиземноморския климат на долината. Именно в най-южната й част се отглеждат неповторимите български сортове Широка Мелнишка лоза и Мелник 55. Меди Вали е в най-северната част на Долината на Струма. Разликата от Юга е осезаема. Специалната за масивите на избата особеност е надморската височина от 550 метра, близостта на планината, преходно-континенталния климат (характерен с мека зима и сухо лято), слънцегреенето, високите дневни температури и хладните нощи. Те са особено подходящи за белите сортове. Тук има и едно постоянно въздушно течение, което предпазва лозята от болести. Почвите за отцедливи, слабо кисели и ерозирали, алувиално-ливадни, но интересното е, че в тях има дребни карбонатни отломки, които действат като естествен дренаж и допринасят за минералните нотки в белите ни вина. Теренът при червените е малко по-различен, но също добър. Всички тези сложни предпоставки са „виновни“ за това да се запазят плодовите аромати на гроздето, които не прегарят, както биха прегорели в един типично южен климат.

6. Смятате ли че професията „лозаро-винар“ има бъдеще? Има ли нужда от такива специалисти и ще намерят ли те реализация във винарски район „Долината на река Струма“ ? Задавам този въпрос, защото няколко години в училището ни приема по тази професия се осъществява трудно.

Разбира се, че има. Винарството е световно престижен отрасъл. У нас също. Долината на Струма изживява истински Ренесанс в лозарството и винарството. Легендите от вековете за вината на траките, са възродени в създаващите се непрекъснато нови лозя и винарски изби. Те имат нужда от подготвени хора, които да се посветят на лозата и виното. Но за да се създаде интерес към тази професия трябва да има изградена ясна държавна политика и отрасълът да стане приоритетен. Трудът на земеделеца да бъде уважаван повече. Трябва младите да бъдат убедени, че със земеделие могат да получават добри доходи. Професионални умения се изграждат в специализираните училища и университети. Но преди това младите хора трябва да бъдат възпитани в любов към земята, лозата и виното. А това не е ли работа и на училището?

7. В нашия край почти всяко семейство отглежда малко лозе и произвежда вино за собствена консумация. Какъв съвет бихте дали на тези производители?

Дали защото се прави привидно лесно или защото е производство с хилядолетни традиции, но българинът силно вярва, че има умението да прави вино. Гордост е да наточиш вино от бъчвата си и да се похвалиш пред приятелите. Марката “домашно” е еталон за предпочитание във всички традиционни родни производства. То ще бъде винаги обичано, но никога не е достатъчно добро, защото са нужни много познания. Както един винар не би могъл да бъде лекар или адвокат по съвместителство, така и никой не би могъл да направи елитни вина без необходимите познания и условия за това. В съвременното винопроизводство са нужни много умения. Виното е интелектуален продукт. Производството на добри вина е контролиран процес с високоразвити технологии, започващи с избирането на подходящия терен за съответния сорт лоза и завършващи ако щете с правилната температура на консумация на виното.

8. Мислите ли, че с участие в подобни проекти като „Зелени умения за социално земеделие“ ЗПГ може да променим отношението на младите хора към земеделската работа и да създаде траен интерес към нея? И не само това – да ги мотивира за учене, да намали агресията сред тях и да ги подготви за бъдеще?

Разбира се. Точно такива проекти възпитават младите хора в любов към земята и нейните плодове. Те развиват умения и най-малкото – информират за професиите в конкретната област ( Аз ви запознах с длъжностните характеристики на работниците в нашия отрасъл, нали?). Първата стъпка за успех във всяка една професия е да бъде изградено не само положително, но преди всичко специално отношение към нея. Докосвайки се повече до гроздето и виното учениците ще разберат по-добре ползите от естествените храни.

9. Как виждате нашето бъдещо партньорство? Какво могат да научат учениците при вас?

Уважавам любознателните хора и съм отворен за тях. Преподавал съм на ученици от ЗПГ, преди много години, за основите на дегустацията и представянето на вина. Учениците могат да научат много за гроздето и виното! Особено когато се въведе дуалното обучение, което би трябвало да бъде отворено към повече практически знания и да се провежда в реална работна среда, а не само в училището на теория.

10. И накрая, какви съвети бихте дали на любителите на виното / като имаме предвид че то съдържа алкохол/ Питам, полезна ли е консумацията на вино?

Полезно е, но не трябва да се злоупотребява. Трябва да има култура на пиене. Това означава да се пие за удоволствие, а не за напиване. Второто се постига лесно с алкохолни напитки. Алкохолът бързо преминава в кръвта и чрез нея достига до всички клетки на организма в т.ч. и в мозъчните. Виното е напитка, удоволствието от което е да се пие с храна, бавно, на малки глътки, за да се усетят в максимална степен неговите вкусови и ароматни качества. Винената култура включва умението да се съчетава виното с подходяща храна. То подобрява храносмилането. Бързото пиене на „екс“ е вредно и е чисто похабяване на виното!
Умереното пиене на вино (до 1-2 чаши дневно, в зависимост от организма) е полезно. Все пак всичко зависи от съдържанието в организма на ензима алкохолдехидрогеназа, отговорен за разграждането ва алкохола.

Г-н Стоев, благодарим за споделеното!

събота, 11 февруари 2017 г.

Фестивалът „Златен грозд -2017 “ - празник на младото виното и фолклора

Фестивалът „Златен грозд -2017 “ е шесто издание. Идеята за организирането му е възникнала през 2012 година, като дейност по проект за развитие на селските райони. След това той се провежда от сдружение „За Мелник“ заедно с Община Сандански, а тази година негов организатор е изцяло Община Сандански. Фестивалът се провежда през месец февруари, когато е празника на лозарите Трифон Зарезан.

По време на фестивалните дни най-малкият град в България, гр. Мелник се изпълва с много хора от страната и чужбина. Той е популярен, местните хора държат на него, защото това е техния поминък - отглеждане на лозя и произвеждане на вина. На него винопроизводителите от региона представят своята продукция. Те участват в два конкурса - е за винопроизводители с вино Мелнишки топаз – това са винарските изби, а другият за домашни вина от Широка Мелнишка лоза и Букет. Тази година в първия конкурс участваха 9 изби. Броят на домашните вина е много по-голям, защото почти всеки местен жител прави вино за собствена консумация и се гордее с това.
И така, възползвайки се от фестивалните дни, група участници в проект „Зелени умения за социално земеделие“ посетихме град Мелник.
С изненада научихме, че освен изложението на винопроизводителите и богатата фолклорна програма, в която активното участие на настоящи и бивши ученици на ЗПГ, тази година фестивалът има благотворителна кауза. Средствата събрани от нея ще бъдат предоставени за лечение на млад мъж, който е с трансплантиран бъбрек и има нужда от поддържаща доживотна терапия.
Участвайки в празника на младото вино, ние осъществихме контакти с винопроизводителите и обогатихме с информация каталога, който изготвяме за тях и тяхната продукция.

Как Йоана от 11в клас презентира фамилната изба "При Шестака":

И как наши бивши ученици рекламират популярни марки вина:

А това са нашите участници във фолклорната програма:




петък, 3 февруари 2017 г.

13 храни § 13 човешки органи

13 храни, които наподобяват частите на тялото, за които са полезни

Хипократ е казал: „Нека храната бъде твоето лекарство и твоето лекарство бъде храната“.

Тук ще покажем 13 храни, чиито форми наподобяват онези човешки органи, за които са полезни. За съжаление, съвременното общество и медицината игнорират до голяма степен ролята на това, което ядем, и не обръщат внимание на взаимовръзката между храната и болестите, както и между храната и здравето. Време е да променим това, нали?

1. Орех – мозък













Орехът удивително напомня човешкия мозък и е доказано една от най-добрите храни за този орган на тялото. Орехите са добър източник на омега-3 и съдържат повече антиоксиданти, фолиева киселина (витамин B9) и витамин Е от всички други ядки.

2. Домат – сърце













Доматът прилича на сърце повече от всеки друг плод или зеленчук. Доматите са богати на ликопен, който им придава червен цвят. Доказано е, че консумацията на ликопен намалява риска от сърдечни болести. Доматите са отличен източник и на витамин C, който също играе голяма роля за здравето на сърцето.


3 Грозде – бял дроб



Гроздето напомня алвеолите в белите дробове. Те позволяват на кислорода да преминава от дробовете в кръвта. Диета, богата на свежо грозде, намалява риска от рак на белите дробове! Гроздовите семки съдържат вещество, наречено проантоцианидин, което влияе изключително благоприятно върху астмата, предизвикана от алергии.
4. Джинджифил – стомах





Джинджифилът не само прилича на стомаха, но и подпомага храносмилането. Растението е използвано от векове като естествен лек при проблеми със стомаха. Антиоксидантът джинджерол, който придава специфичния му вкус, действа ефективно срещу гадене и повръщане.
5. Целина – кости

Стъблото на целината напомня кости. Именно за тях е изключително полезен този зеленчук. Целината съдържа силиций, който е част от структурата на костите. Ето и един удивителен факт: костите съдържат 23% натрий. Същото е съдържанието на натрий и в целината.
6. Грейпфрут – гърди


Грейпфрутът, портокалът и другите цитруси напомнят млечните жлези на жената. Тези плодове подпомагат движението на лимфата. Според д-р Моулави, „грейпфрутът съдържа съединения, наречени лимоноиди, които пречат на развитието на рака.“

7. Морков – очи


Разрязаният морков наистина наподобява око. Вгледайте се добре и дори ще видите „ириса“ и „зеницата“. Бета каротинът, който придава оранжевия цвят на моркова, спомага за поддържането на добро зрение, предпазва от дегенерация на макулата и от образуването на перде.
8. Гъба – ухо

Когато разрежем гъбата, тя наистина прилича на ухо. И именно за ушите ни е особено полезна! Гъбите са добър източник на витамин D, който е жизнено важен за предпазване от загубата на слуха. Така че, чуйте ме: яжте гъби!
9. Авокадо – матка

Формата на авокадото наподобява формата на утробата и шийката на матката. В същото време, авокадото балансира хормоните и предпазва от рак на шийката на матката. И знаете ли още какво? Нужни са точно 9 месеца, за да се развие плодът в матката, нали така? 9 месеца са нужни и на авокадото, за да се превърне от цвят в зрял плод!
10.Боб – Бъбреци

Бобовото зърно е оформено точно като човешки бъбрек и всъщност спомага за поддържането на бъбречната функция. Фасулът осигурява разнообразие от минерали и витамини, които са полезни за здравето. Дори да нямате проблеми с бъбреците си, балансирана диета с консумация на боб, може да допринесете за здравето им. Интересен факт за боба е, че има високи количества на фибри, протеин и желязо, което го прави изключително ценна храна. Други храни, с благоприятен ефект върху бъбреците, са зеле, карфиол, чесън и лук.,

11. Маслини – Яйчници

























.





Маслините подпомагат здравето и функцията на яйчниците. Италианско проучване установява, че жените, чиито диети включват много зехтин, имат 30% по-нисък риск от рак на яйчниците. Причините за това са неясни, но полезните мазнини в маслото може да помогнат да потиснете гените, предразполагащи към развитието на рак.
12. Червено вино – Кръв

Червеното вино е здравословно за сърцето. Алкохолна напитка, богата на антиоксиданти, които предпазват лигавицата на кръвоносните съдове. Червеното вино съдържа и полифеноли, един от които на име ресвератрол, който предпазва кръвоносните съдове от по-нататъшно увреждане. Проучвания сочат, че ресвераторът намалява лошия холестерол, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и притежава противовъзпалителни свойства които могат допълнително да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.
13. Смокиня – Тестис

Смокинята е известна в народната медицина с качеството си да увеличава броя на сперматозоидите в мъжката полова система, както и за преодоляване на мъжки стерилитет. Смокините са богати на семена и се разцепват след като узреят. Също така са и отличен източник на много вещества, от които може да се възползва човешкото тяло, като например: калций, магнезий, витамин С, витамин А, фосфор и витамин К. В смокинята има и лутеин, цинк, селен, мед и фолиева киселина.

четвъртък, 26 януари 2017 г.

Експеримент по проекта

Водата е по-тежка от виното!


Експериментът е направен с ученици от 11г клас, под ръководството на г-жа Дияна Дикова

петък, 6 януари 2017 г.

Енергия в храните

ЯБЪЛКИТЕ
Kакво представлява кверцетин. Това е една уникална съставка. Има я в ябълките!
Тя дава по-добро оползотворяване на кислорода в организма, намалява умората!
Ако изберете варианта да набавяте енергия с ябълките обаче – не ги белете! В кората се съдържа основното количество кверцетин.

ЯЙЦА

Яйцата са пълни с незаменимата аминокиселина левцин. Това е ключов момент за синтезата на мускулни клетки. Протеинът, съдържащ се в яйцата забавя усвояването на захарта и запазва стабилна енергията с часове. Това е лесно достъпна храна. Един омлет и вие ще набавите за организма си витамин Б – необходим за производството на енергия.

ТИКВЕНИ СЕМКИ
Те са източник на магнезий. Минералът за мозъка. Магнезият е важен за стотици реакции в тялото, включително и за контрола на кръвната захар, метаболизма на енергията, функционирането на мускулите и протеиновата синтеза.

КИСЕЛО МЛЯКО

Пробиотиците се съдържат в млякото, а знаете, че те са полезни за стомаха! Млякото съдържа и цинк, който е важен за почти над 100 вида различни химични реакции. Включително за производството на енергия. Ниското ниво на цинк пречи на правилното функциониране на щитовидната жлеза. Това забавя метаболизма и ще се чувствате уморени.

ГРОЗДЕТО – КАПАН ЗА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ

Гроздето внася в организма на човека много съставки, които запазват и възстановяват силите, здравето, енергията, самочувствието му...
Гроздето е отлична храна и незаменимо лекарство. Сладкият вкус го прави любим плод. Освен това гроздето е невероятно полезно, защото то внася в организма на човека много съставки, които запазват и възстановяват силите, здравето, енергията, самочувствието му.
В 100 г грозде се съдържат 81,6 г плодова вода, 0,8 г бел­тъчини, 0,4 г мазнини, при незначо ителни количества холестерин (6 мг%), 16,7% въглехидрати, от които по-голямо количество е глюкозата, 1,2 г целулозни сурови растителни влакна и Всичко това дава 60-70 калории. Пло­дът е богат на преработена от растителните клетки вода, която се оползотворява много лесно от човешкия организъм и участва пряко в обмяната в клетъчните структури. На тази вода се дължи и пикочогонният ефект на гроздето.
Освен това то е богато на захари, от които най-голям дял се пада на глюкозата. Любопитното е, че захарното съдържание е правопропорционално на зрелостта на гроздето и зависи от сорта. При някои сортове то е ви­соко до 25%, а само глюкозата често надхвърля 15%. Ви­таминозното съдържание е също високо. В него има всички витамини от групата В, които са от голямо зна­чение за правилното усвояване на въглехидратите в чо­вешкия организъм (главно витамин В1). Съдържанието на витамин С не надхвърля 8-10 мг %, но то е напълно достатъчно, за да задоволи нуждите на организма при консумация на Т/2-1 кг грозде на ден. При това витамин С се оползотворява напълно, защото гроздето рядко се подлага на кухненска обработка и в повечето случаи се консумира прясно.
Сладкият десерт съдържа още желязо, мед, кобалт, манган, молибден, сребро, цинк и др. С прекрасното си съчетание на енергетични и регулиращи хранителни съставки гроздето отдавна се използва с не само като храна, но и за лечение на много заболявания. Известно е, че разхлабващият му ефект се дължи както на съдържанието на винена киселина, така и на голямото количество целулоза в люспите на семената. Когато те се приемат заедно с тях, дейността на червата бързо се неутрализира, перисталтиката се усилва и тонизира. Гроздето промива бъбреците и е идеално средство за диетично лечение на отделителната система. Консумацията на грозде подпомага също и чернодробната функция. Приемането на по-големи количества глюкози облекчава обмяната на веществата, създава глюкозна баня около чернодробните клетки и подпомага тяхното функциониране и регенерация. Ето защо гроздето се прилага в диетолечението на хроничните хепатити и чернодробни цирози, възпалителни промени в жлъчните пътища, жльчно-каменна болест.
ЗАЩО ЗАБРАВИХМЕ СТАФИДИТЕ?!
Хората са се научили да ядат сушено грозде още преди да знаят магията на сока му. Днешните учени вече зна­ят всичко за сушеното грозде - ценни хранителни качес­тва, много голяма трайност, широка витаминна гама, лесно съхраняване. На първо място в света по производ­ство на стафиди е САЩ. Там, в Калифорния главно, се произвеждат близо 40% от световното количество. Следват Гърция - 20%, Австралия - 13%, Турция -12%, Иран - 8% и др.
КАКВО Е СТАФИДА?
Гроздово зърно, в което водното съ­държание е максимум 14-16%.

Мед

Казват, че медът е едно от най-големите природни богатства. Освен невероятно вкусен, той може да бъде решение и на много здравни проблеми. Още от древността, хората са знаели, че медът е лечебен. А, в днешно време съществуват стотици медицински проучвания, които го доказват. Ето и няколко от най-големите му ползи.
Той е изключителен естествен източник на въглехидрати, които ни дават енергия и сила. Прави ни физически по-издръжливи и намалява мускулното напрежение. За разлика от фруктозата в плодовете, глюкозата в меда се абсорбира значително по-бързо. Осигуряваме си незабавен енергиен тласък. Затова е препоръчително да взимаме лъжичка мед. А филийката с мед за закуска моментално ще ни ободри.
Медът лекува
Той е мощен стимулатор на имунната система. Също така намалява риска от ракови образувания. Още от хиляди години, медът е признат за най-ефективното средство за домашно лечение на широк спектър от заболявания. Като гъбични инфекции, артрит, възпалено гърло. Може да се използва при рани, изгаряния, подуване, болка и дори белези.
Медът помага при безсъние!
Вместо приспивателно, изпийте чаша топло мляко с мед. Или горещ чай от лайка с мед. Няма опасност от пристрастяване и раздразнен стомах. На всичкото отгоре е и супер вкусно!

Портокал

"Πopтoĸaлитe зacилвaт eмoциитe, нacъpчaвaт oбщoтo чyвcтвo зa paдocт, блaгoпoлyчиe и щacтиe.“ - Tae Юн Kим
Koй нe oбичa дa cи пoxaпвa вĸycни и coчни пopтoĸaли? Te ca мнoгo пoпyляpни cpeд cпopтиcтитe и физичecĸи aĸтивни xopa, тъй ĸaтo нocят пpилив нa eнepгия. Koлeднo-нoвoгoдишнитe пpaзници ca ceзoнa нa пopтoĸaлитe и вceĸи ce тъпчe c тяx дo нacитa. Дoбpe e oбaчe пpeз цялaтa гoдинa дa cи пoxaпвaтe пo 1-2 пopтoĸaлa нa дeн, зa eнepгизиpaнe и ocвeжaвaнe нa тялoтo.
Интepecен фaĸт зa пopтoĸaла е че той е нaй-paзпpocтpaнeнaтa цитpycoвa ĸyлтypa в cpeтa. Неговиятаромат e тpeтия нaй-любим в cвeтa, cлeд шoĸoлaдa и вaнилиятa