Търсене в този блог

Translate

петък, 6 януари 2017 г.

Енергия в храните

ЯБЪЛКИТЕ
Kакво представлява кверцетин. Това е една уникална съставка. Има я в ябълките!
Тя дава по-добро оползотворяване на кислорода в организма, намалява умората!
Ако изберете варианта да набавяте енергия с ябълките обаче – не ги белете! В кората се съдържа основното количество кверцетин.

ЯЙЦА

Яйцата са пълни с незаменимата аминокиселина левцин. Това е ключов момент за синтезата на мускулни клетки. Протеинът, съдържащ се в яйцата забавя усвояването на захарта и запазва стабилна енергията с часове. Това е лесно достъпна храна. Един омлет и вие ще набавите за организма си витамин Б – необходим за производството на енергия.

ТИКВЕНИ СЕМКИ
Те са източник на магнезий. Минералът за мозъка. Магнезият е важен за стотици реакции в тялото, включително и за контрола на кръвната захар, метаболизма на енергията, функционирането на мускулите и протеиновата синтеза.

КИСЕЛО МЛЯКО

Пробиотиците се съдържат в млякото, а знаете, че те са полезни за стомаха! Млякото съдържа и цинк, който е важен за почти над 100 вида различни химични реакции. Включително за производството на енергия. Ниското ниво на цинк пречи на правилното функциониране на щитовидната жлеза. Това забавя метаболизма и ще се чувствате уморени.

ГРОЗДЕТО – КАПАН ЗА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ

Гроздето внася в организма на човека много съставки, които запазват и възстановяват силите, здравето, енергията, самочувствието му...
Гроздето е отлична храна и незаменимо лекарство. Сладкият вкус го прави любим плод. Освен това гроздето е невероятно полезно, защото то внася в организма на човека много съставки, които запазват и възстановяват силите, здравето, енергията, самочувствието му.
В 100 г грозде се съдържат 81,6 г плодова вода, 0,8 г бел­тъчини, 0,4 г мазнини, при незначо ителни количества холестерин (6 мг%), 16,7% въглехидрати, от които по-голямо количество е глюкозата, 1,2 г целулозни сурови растителни влакна и Всичко това дава 60-70 калории. Пло­дът е богат на преработена от растителните клетки вода, която се оползотворява много лесно от човешкия организъм и участва пряко в обмяната в клетъчните структури. На тази вода се дължи и пикочогонният ефект на гроздето.
Освен това то е богато на захари, от които най-голям дял се пада на глюкозата. Любопитното е, че захарното съдържание е правопропорционално на зрелостта на гроздето и зависи от сорта. При някои сортове то е ви­соко до 25%, а само глюкозата често надхвърля 15%. Ви­таминозното съдържание е също високо. В него има всички витамини от групата В, които са от голямо зна­чение за правилното усвояване на въглехидратите в чо­вешкия организъм (главно витамин В1). Съдържанието на витамин С не надхвърля 8-10 мг %, но то е напълно достатъчно, за да задоволи нуждите на организма при консумация на Т/2-1 кг грозде на ден. При това витамин С се оползотворява напълно, защото гроздето рядко се подлага на кухненска обработка и в повечето случаи се консумира прясно.
Сладкият десерт съдържа още желязо, мед, кобалт, манган, молибден, сребро, цинк и др. С прекрасното си съчетание на енергетични и регулиращи хранителни съставки гроздето отдавна се използва с не само като храна, но и за лечение на много заболявания. Известно е, че разхлабващият му ефект се дължи както на съдържанието на винена киселина, така и на голямото количество целулоза в люспите на семената. Когато те се приемат заедно с тях, дейността на червата бързо се неутрализира, перисталтиката се усилва и тонизира. Гроздето промива бъбреците и е идеално средство за диетично лечение на отделителната система. Консумацията на грозде подпомага също и чернодробната функция. Приемането на по-големи количества глюкози облекчава обмяната на веществата, създава глюкозна баня около чернодробните клетки и подпомага тяхното функциониране и регенерация. Ето защо гроздето се прилага в диетолечението на хроничните хепатити и чернодробни цирози, възпалителни промени в жлъчните пътища, жльчно-каменна болест.
ЗАЩО ЗАБРАВИХМЕ СТАФИДИТЕ?!
Хората са се научили да ядат сушено грозде още преди да знаят магията на сока му. Днешните учени вече зна­ят всичко за сушеното грозде - ценни хранителни качес­тва, много голяма трайност, широка витаминна гама, лесно съхраняване. На първо място в света по производ­ство на стафиди е САЩ. Там, в Калифорния главно, се произвеждат близо 40% от световното количество. Следват Гърция - 20%, Австралия - 13%, Турция -12%, Иран - 8% и др.
КАКВО Е СТАФИДА?
Гроздово зърно, в което водното съ­държание е максимум 14-16%.

Мед

Казват, че медът е едно от най-големите природни богатства. Освен невероятно вкусен, той може да бъде решение и на много здравни проблеми. Още от древността, хората са знаели, че медът е лечебен. А, в днешно време съществуват стотици медицински проучвания, които го доказват. Ето и няколко от най-големите му ползи.
Той е изключителен естествен източник на въглехидрати, които ни дават енергия и сила. Прави ни физически по-издръжливи и намалява мускулното напрежение. За разлика от фруктозата в плодовете, глюкозата в меда се абсорбира значително по-бързо. Осигуряваме си незабавен енергиен тласък. Затова е препоръчително да взимаме лъжичка мед. А филийката с мед за закуска моментално ще ни ободри.
Медът лекува
Той е мощен стимулатор на имунната система. Също така намалява риска от ракови образувания. Още от хиляди години, медът е признат за най-ефективното средство за домашно лечение на широк спектър от заболявания. Като гъбични инфекции, артрит, възпалено гърло. Може да се използва при рани, изгаряния, подуване, болка и дори белези.
Медът помага при безсъние!
Вместо приспивателно, изпийте чаша топло мляко с мед. Или горещ чай от лайка с мед. Няма опасност от пристрастяване и раздразнен стомах. На всичкото отгоре е и супер вкусно!

Портокал

"Πopтoĸaлитe зacилвaт eмoциитe, нacъpчaвaт oбщoтo чyвcтвo зa paдocт, блaгoпoлyчиe и щacтиe.“ - Tae Юн Kим
Koй нe oбичa дa cи пoxaпвa вĸycни и coчни пopтoĸaли? Te ca мнoгo пoпyляpни cpeд cпopтиcтитe и физичecĸи aĸтивни xopa, тъй ĸaтo нocят пpилив нa eнepгия. Koлeднo-нoвoгoдишнитe пpaзници ca ceзoнa нa пopтoĸaлитe и вceĸи ce тъпчe c тяx дo нacитa. Дoбpe e oбaчe пpeз цялaтa гoдинa дa cи пoxaпвaтe пo 1-2 пopтoĸaлa нa дeн, зa eнepгизиpaнe и ocвeжaвaнe нa тялoтo.
Интepecен фaĸт зa пopтoĸaла е че той е нaй-paзпpocтpaнeнaтa цитpycoвa ĸyлтypa в cpeтa. Неговиятаромат e тpeтия нaй-любим в cвeтa, cлeд шoĸoлaдa и вaнилиятa

Няма коментари:

Публикуване на коментар