Търсене в този блог

Translate

събота, 11 февруари 2017 г.

Фестивалът „Златен грозд -2017 “ - празник на младото виното и фолклора

Фестивалът „Златен грозд -2017 “ е шесто издание. Идеята за организирането му е възникнала през 2012 година, като дейност по проект за развитие на селските райони. След това той се провежда от сдружение „За Мелник“ заедно с Община Сандански, а тази година негов организатор е изцяло Община Сандански. Фестивалът се провежда през месец февруари, когато е празника на лозарите Трифон Зарезан.

По време на фестивалните дни най-малкият град в България, гр. Мелник се изпълва с много хора от страната и чужбина. Той е популярен, местните хора държат на него, защото това е техния поминък - отглеждане на лозя и произвеждане на вина. На него винопроизводителите от региона представят своята продукция. Те участват в два конкурса - е за винопроизводители с вино Мелнишки топаз – това са винарските изби, а другият за домашни вина от Широка Мелнишка лоза и Букет. Тази година в първия конкурс участваха 9 изби. Броят на домашните вина е много по-голям, защото почти всеки местен жител прави вино за собствена консумация и се гордее с това.
И така, възползвайки се от фестивалните дни, група участници в проект „Зелени умения за социално земеделие“ посетихме град Мелник.
С изненада научихме, че освен изложението на винопроизводителите и богатата фолклорна програма, в която активното участие на настоящи и бивши ученици на ЗПГ, тази година фестивалът има благотворителна кауза. Средствата събрани от нея ще бъдат предоставени за лечение на млад мъж, който е с трансплантиран бъбрек и има нужда от поддържаща доживотна терапия.
Участвайки в празника на младото вино, ние осъществихме контакти с винопроизводителите и обогатихме с информация каталога, който изготвяме за тях и тяхната продукция.

Как Йоана от 11в клас презентира фамилната изба "При Шестака":

И как наши бивши ученици рекламират популярни марки вина:

А това са нашите участници във фолклорната програма:
Няма коментари:

Публикуване на коментар